Çim Bakımı
Written by ADR Yapı Peyzaj

Çim Bakımı

Çim Bakımı

Çim Alanların Bakımı Biçimi, Gübrelenmesi ve İlaçlanması

Peyzaj deyince akla ilk gelen kuşkusuz çim alanlardır. Eğer uygun şartlar varsa çim sonbahar aylarında ekilmelidir. Serin iklimlerde eylül, daha ılıman veya sıcak bölgelerde ekim, hatta kasım ayı çim ekimi için en ideal zamanlardır. Çim sahalar her zaman kontrol altında ve gözetim altında tutulmalıdır. Çim alanların bakımı oldukça hassas olup bir o kadar titizlik isteyen bir çalışmadır. Çim bitkisi diğer bitkilere göre daha çok hastalığa maruz kalırlar.

Çimlerin en büyük düşmanı yabani otlardır. Her şartta kolayca büyüyebilen bu bitkiler bir de bol su, gübre vs. yi görünce çok kısa sürede çim sahaları kaplayabilir. Zararlılar besin ve suya ortak olurlar. Zararlı otlar yoğun kökleri ile çim köklerini sıkarlar, bazı türlerin geniş yaprakları çimlerin üzerini kaplarlar ve çimlerin havasızlıktan ölmesine sebep olmaktadır.

Çim Alanların Bakımı Yabani Otlardan Nasıl Kurtulabiliriz?

  • Ayıklama: Yabani ot köklerinin bulunduğu toprağı ıslatarak yumuşatıp elimizle otları ayıklama.
  • Malçlama: Bir süredir sıklıkla tercih edilen bir diğer yöntemdir. Malçlamanın tercih edilmesinin en önemli sebebi, malçlamada kullanılan organik malzemelerin toprağa, toprak üstünde ve altındaki organizmalara zarar vermeyip tam tersi, hem toprak canlıları hem de bitkiler için zengin besin kaynağı oluşturmasıdır.
  • İlaçlama: Çim içindeki geniş yapraklı bitkilerin mücadelesi el ile veya ilaç ile (tordon) yapılabilir. İlaç ile mücadele yaparken ilacın bitkilere gelmemesine dikkat edilmelidir. Ayrık ve kaynaş gibi çim familyasında olan yabancı otlar el ile çıkarılmalı ve yayılmasına engel olunmalıdır aksi takdirde çimi öldürerek alana hakim olur.

Çim Alanların Biçimi

Çim alanlarda ilk biçim çok önemlidir. Çimler 8 cm yüksekliğe geldiğinde 6 cm boyutuna indirilmelidir. Daha sonraki biçimlerde 3-4 cm e kadar indirilebilir. Periyodik olarak ilk bahar ve sonbahar aylarında haftada en az bir biçim yaz aylarında ise bu süre 10-15 güne uzayabilir.

Çim Alanlarda Gübreleme

Çok sulanan çim alanlar organik yapısını çabuk kaybeder bu yüzden periyodik olarak besin takviyesi yapılması gerekir. Gübreler suni ve organik olabilir. Gübrenin aşırı şekilde verilmesi çim köklerine zarar verebilir ve az gelişmesine yol açabilir.

Çim Alanlarda Sulama

Çim ekiminden sonra sulama işlemine başlanılmalıdır ve toprak 2-3 hafta nemli kalmalıdır. Sulama yaparken dikkat edilecek en önemli hususlardan bir tanesi sulama saatleridir. Sabah erken ve akşam geç saatler tercih edilmelidir. Güneşin en etkili olduğu saatlerde çim zarar görebilir. Sulamanın miktarı bulunduğunuz iklime göre değişiklik gösterecektir. Sulamada en çok tercih edilen yöntem otomatik yağmurlama sistemidir.